Kingdomino
Review,  Spelletjes & Speelgoed

Kingdomino, kan jij je gebied uitbreiden?

Kingdomino, een spel waarvan ik niet zo goed wist wat ik ervan moest verwachten. Er is niet echt een spel dat je hiermee kunt vergelijken en dat maakt hem zo leuk! Een keer weer een ander spelletje die ons goed bevallen is! Waarom? Dat lees je in deze blog.

Kingdomino

Jij bent de koning die zijn gebieden wil uitbreiden naar nieuwe gebieden!
Verken alles goed en vind de beste stukken grond.

Uitleg

Domino, maar dan net even anders. Jij bent de koning en wilt natuurlijk uitbreiden met nieuwe gebieden. De nieuwe gebieden moeten natuurlijk wel aansluiten bij de gebieden die je al in je koninkrijk hebt liggen en de kroontjes zijn extra punten waard! Domino jezelf een eigen koninkrijk bij elkaar en zorg dat je meer punten scoort dan je tegenstander!

Spelverloop

Voorbereiding

 • In de beschrijving wordt duidelijk aangegeven hoe je het spel voorbereid. Dit is niet moeilijk, maar heeft voornamelijk met aantallen van kaarten te maken met verschillende hoeveelheden spelers.
 • Leg de doos op tafel en maak daaronder een rij met vier dominotegels onder elkaar. Leg de cijfers van laag naar hoog en draai ze dan op met de plaatjes naar boven. Maak naast deze rij eenzelfde rij, op dezelfde manier.

Het spel

 • Zet om de beurt je koning op รฉรฉn van de tegels in de eerste rij.
 • Het spel wordt in rondes gespeeld, waarin de speelvolgorde iedere ronde opnieuw wordt bepaald. De speler die zijn koning op de bovenste dominotegel heeft staan mag beginnen aan de ronde.
 • Als je aan de beurt bent, dan voer je twee acties uit;
  – Je legt de dominotegel waarop je koning staat in je koninkrijk (volgens de legregels).
  – Plaats je koning op een vrije dominotegel in de nieuwe rij met dominotegels.
 • Als iedereen aan de beurt is geweest maak je weer een nieuwe rij dominotegels, zoals hierboven al beschreven is.
 • Legregels;
  – Je koningrijk moet uiteindelijk 5×5 tegels groot worden, je mag deze grootte niet overschrijden.
  – Als je een tegel in je koninkrijk legt, dan moet deze minimaal aan รฉรฉn zijde grenzen aan een zelfde landschap.
  – De starttegel is een joker, hier mag elke tegel aangelegd worden.
  – Je mag geen tegels (deels) over elkaar heen leggen.
  – Als je een dominotegel niet kunt plaatsen, dan leg je hem uit het spel, je mag geen vervangende tegel pakken en je krijgt er ook geen punten voor.

Afloop

 • KingdominoHet spel eindigt als de rijen met dominotegels niet meer gevuld kunnen worden.
 • Je koninkrijk bestaat nu uit verschillende gebieden van hetzelfde landschap. Deze gebieden leveren je punten op (puntentelling);
  – Voor een gebied krijg je punten als er zich een kroon in het gebied bevindt. Je vermenigvuldigd het aantal velden in het gebied met het aantal kronen.
  – Het kan zijn dat je koninkrijk meerdere dezelfde gebieden heeft, als deze niet aan elke grenzen dan moet je ze apart van elkaar tellen.
  – Een gebied zonder kroon levert geen punten op.
 • Tel alle punten van je gebieden bij elkaar op, de speler met de meeste punten heeft gewonnen.
 • In de beschrijving staan nog vier leuke variaties die je kunt spelen.

Wat vonden wij ervan?

KingdominoNadia: “Ik vond Kingdomino erg leuk om te spelen, al moet ik wel zeggen dat het eerste potje echt stap voor stap met de regels gespeeld hebben. Toen we het eenmaal doorhadden kon de strijd beginnen! Je moet met de kaartjes soms een beetje geluk hebben, maar ook goed opletten en een paar zetten vooruit kunnen denken. Daarbij moet je ook goed in de gaten houden wat je tegenstander doet, want je kan ook beslissingen nemen om hem tegen te zitten. Een leuk spel dat we zeker vaker gaan spelen, zeker aangezien mijn man wel van dit soort spelletjes houdt.”

Menno: “Een leuk spel, maar het was wel even inkomen. Ik vind het leuk dat er ook een tactische kant bij komt kijken. Het spel is, als je eenmaal weet hoe je het moet spelen, helemaal niet moeilijk en ook erg leuk voor de kinderen.”

PS Voor de oplettende lezer… Onze foto klopt niet helemaal! In plaats van de eerste starttegel hebben wij een dominotegel gepakt. Hier kwamen wij aan het einde van het spel achter, maar het was niet zo erg, want we speelden geen variant. Menno las de regels deze keer voor, omdat hij altijd denkt dat ik vals speel (ik ben gewoon goed ๐Ÿ˜‰ ). Volgende keer lees ik ze dus weer lekker zelf, dan komt het helemaal goed!

“Kingdomino” kopen

Titel: Kingdomino| Aantal spelers: 2-4 spelers | Leeftijd: 8+ | Speeltijd: 20 min. | Taal: Nederlandstalig | Genre: Domino | Uitgever: White Goblin Games

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks… โ™ฅ

9 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.