Welke slowcooker moet ik aanschaffen?
Slowcooker

Welke slowcooker moet ik aanschaffen?

Sinds een tijdje ben ik een “eigen” Facebook groep voor lekkere slowcooker recepten gestart. Ik was al lid van andere groepen en daar lees ik echt honderden keren dezelfde vraag; welke slowcooker moet ik aanschaffen? Op deze vraag is geen kant-en-klaar antwoord te geven, het hangt namelijk van verschillende dingen af. In dit artikel laat ik je de verschillende mogelijkheden zien en geef ik je uiteraard een aantal tips!

Voordat je een slowcooker aan gaat schaffen moet je dus op onderzoek uit! Dat is misschien ook wel de reden waarom je op dit artikel uit bent gekomen. Het is belangrijk dat je voor jezelf duidelijk hebt wat je wensen zijn en daarnaast ook hoeveel geld je eraan uit wilt geven!

Welke slowcooker moet ik aanschaffen?

Allereerst, wat een goede keuze om een slowcooker aan te gaan schaffen! Je kunt er heel veel kanten mee op en ik hoop dat je er net zo van gaat houden als dat ik dat doe. Het aanbod van slowcookers is groot en ik kan mij voorstellen dat je door de bomen misschien het bos niet meer ziet. In dit artikel hoop ik je een beetje wegwijs te kunnen maken in de wereld van de slowcooker..

Wat is een slowcooker eigenlijk?

Het kan natuurlijk zijn dat je bij dit artikel terecht bent gekomen, omdat je specifiek op zoek bent naar tips voor het aanschaffen van een slowcooker. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nog aan het uitzoeken bent wat een slowcooker nu precies is en wat je allemaal in kunt maken. Daarover schreef ik al een keer een ander artikel;

>> Wat is een slowcooker en meer veelgestelde vragen?!

wat is een slowcooker

Met of zonder timer?

Een slowcooker met een timer is ideaal! Zeker als je hem aan laat staan als je niet thuis bent. Je zet de slowcooker dan aan als je van huis gaat en stelt de tijd in waarna hij over moet springen op warmhouden. Als je dan thuis komt dan is je maaltijd klaar om te serveren! Nu lees ik ook weleens dat mensen er een timer tussen zetten. Op zich is dat natuurlijk een heel slim idee, maar het wordt in veel gebruiksaanwijzingen ook afgeraden heb ik gemerkt! Mocht je dus graag met een timer willen werken, dan zou ik zeker aanraden om extra geld in je slowcooker te investeren, zodat je op een veilige manier uitgesteld kunt koken.

Zelf heb ik deze slowcooker, dat is een slowcooker zonder timer en ik maak uit veiligheidsoverwegingen toch maar geen gebruik van een klokje ertussen. Nu moet ik zeggen dat ik een timer ook niet echt mis, want ik ben over het algemeen veel thuis.

Het materiaal van de binnenpan

Niet iedere binnen pan van iedere slowcooker is gelijk, er zijn twee soorten binnenpannen die het meest verkocht worden;

 • Keramiek
 • Aluminium

Ieder materiaal heeft natuurlijk zijn eigen voor- en nadelen! Niets is goed of fout, het is maar net waar jou voorkeur naar uitgaat! Ik zet de belangrijkste punten even voor je op een rijtje.

Keramiek

De meeste slowcookers hebben een binnenpan die van keramiek(in dit geval aardewerk met glazuur) gemaakt is, dit is ook hoe een slowcooker oorspronkelijk bedacht is. De glazuurlaag zorgt voor een versteviging van de pan en dient daarnaast ook als anti-aanbaklaag.

Voordelen Keramiek
 • Een pan van keramiek houdt lang de warmte vast, waardoor je voedsel gelijkmatig verwarmd wordt.
 • De binnenpan kan je in de oven verwarmen (check voor de zekerheid de gebruiksaanwijzing).
 • Krasvast
Nadelen Keramiek
 • Bij vallen of stoten kan de pan snel barsten.
 • Je kunt de binnenpan niet gebruiken om aan te braden.
 • Het wordt niet aangeraden op de binnenpan in de vaatwasser te doen.
Voorbeelden

Een aantal voorbeelden van slowcookers met een keramieken binnenpan (in verschillende prijsklassen uiteraard);

>> Bekijk verschillende slowcooker recepten!

Aluminium

Een binnenpan gemaakt van aluminium is licht, ideaal voor mee in de caravan dus!

Voordelen Aluminium
 • Licht, maar wel heel sterk, waardoor hij niet zomaar kapot kan vallen.
 • Kan de warmte goed geleiden en koelt snel weer af na gebruik.
 • Is te gebruiken om in aan te braden en in de oven te zetten (check voor de zekerheid de gebruiksaanwijzing).
Nadelen Aluminium
 • Je kunt de pan snel beschadigen met scherpe voorwerpen.
Voorbeelden

Andere binnenpannen?

Naast de binnenpan van keramiek of aluminium kan je ook een binnenpan van RVS of gietijzer tegen komen. De binnenpan van RVS lijkt qua mogelijkheden op een binnenpan gemaakt van aluminium. Een binnenpan gemaakt van gietijzer heeft heel veel weg van een binnenpan van keramiek.

Mijn voorkeur gaat uit naar de aluminium pan, mede door alle voordelen en het feit dat hij niet te zwaar is!

Slowcooker of multicooker?

Wil je meer doen met een slowcooker dan alleen slowcooken? Kijk dan eens naar een multicooker. Multicookers zijn er in veel verschillende soorten en met veel verschillende functies. Niet alle multicookers zijn ook slowcookers, dus kijk altijd even goed naar de functies die in de omschrijving staan! Een aantal voorbeelden;

Facebook groep

Ik hoop dat je met dit artikel (en het artikel met daarin veelgestelde vragen) een goede beslissing kunt nemen en je antwoord hebt op de vraag: Welke slowcooker moet ik aanschaffen? Ben je enthousiast geworden? Er is een Facebook groep met lekkere slowcooker recepten. Als je het leuk vindt, dan kan je je daar uiteraard aanmelden! Er worden lekkere recepten in de groep gedeeld en je kunt er met je vragen terecht. Er is bijna altijd wel iemand die het antwoord voor je heeft.

>> Aanmelden bij de Facebook groep “lekkere recepten slowcooker”


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?


Bron (uitgelichte) afbeelding(en); Bol.com Partnerprogramma

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.