Spelletjes & Speelgoed

Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 | Winnaars Vakjury

De vakjury heeft de winnaars van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 bekend gemaakt! Tijdens de zomervakantie hebben ze 156 stuks speelgoed uitgebreid getest en beoordeeld. Hier zijn uiteinde drie winnaars in 15 categorieën uitgekomen! Vanaf nu mag het publiek, dus ook jij, stemmen op hun favoriet. Dit kan tot en met 28 oktober 2022 en je maakt daarbij ook nog eens kans op een mooie prijs als je stemt!


De totaal 46 winnaars mogen met trots het keurmerk Speelgoed van het Jaar dragen, waardoor consumenten in één oogopslag kwalitatief goed, veilig en originele spellen en speelgoed kunnen herkennen uit het enorme aanbod. Dit is belangrijk omdat speelgoed op met name niet-Europese websites lang niet altijd goed en veilig is.

Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022

Een heel belangrijk speerpunt van de verkiezing is ‘Goed Speelgoed’, waar de Nederlandse speelgoeduitgevers allemaal hun bijdrage aan leveren. Tegenwoordig kun je bij nationale en internationale websites (goedkoop) speelgoed kopen. Maar hoe weet een koper of het veilig is en aan de Europese standaarden voldoet?

Dit is precies waar de Verkiezing Speelgoed van het Jaar bij helpt. Met dit keurmerk weten consumenten dat ze goed en veilig speelgoed hebben gekocht, dat voldoet aan de Europese standaarden. Daarnaast is het origineel, geen namaak, biedt het optimaal veel speelplezier en draagt het bij aan de ontwikkeling.

“Al het speelgoed dat je in Nederland kan kopen, moet getest zijn en aan voorwaarden voldoen om zo veilig te zijn en langdurig speelplezier te garanderen. De zogenoemde ‘direct import’ van met name niet-Europese websites, voldoet vaak niet aan de Europese regels. De douane kan onmogelijk alle pakjes controleren en hierdoor komt er dus veel ondeugdelijk speelgoed het land in. Dit probleem wordt steeds groter. Jaarlijks lopen bedrijven hierdoor naar schatting miljoenen euro’s aan omzet mis, maar bovenal levert het gevaar op voor de veiligheid van de kinderen. De EU moet hierop anticiperen. Met de Verkiezing Speelgoed van het Jaar willen we ouders helpen de juiste en veiligste keuzes te maken.”

Emile Kalis, organisator van de Speelgoed van het Jaar-verkiezing

Vernieuwde categorieën

Dit jaar is de verkiezing vernieuwd om het kopers van speelgoed nog makkelijker te maken. De categorieën zijn verdeeld naar onderwerp. Zo zijn er dit jaar winnaars in categorieën als Buitenspeelgoed, Kidult, Poppen, Pluche en Wetenschap en Educatie. Hiermee wil de verkiezing zich nog beter inzetten om iedereen die speelgoed wil kopen te begeleiden bij het vinden van passend speelgoed.

De vakjury winnaars

Alle inzendingen zijn door de vakkundige jury, bestaande uit deskundigen uit de speelgoedbranche, beoordeeld op originaliteit, veiligheid, kwaliteit, speelplezier, de relatie met de categorie en duurzaamheid. Per categorie zijn drie winnaars uitgeroepen, die ik je hieronder ga laten zien! Waar mogelijk zit er achter het speelgoed een linkje, zodat je het op je gemak rustig kunt bekijken!

Categorie Actiefiguren

In de categorie actiefiguren zijn de genomineerden dit jaar Funko Pops (PBM), Horse Club Sofia’s Beauties Beauty Salon (Schleich) en Pokémon Trainer Mission (BOTI). Super leuke nominaties, zowel voor de kinderen die van paarden houden als voor de echte kleine Pokémon trainers!

Categorie Bouw en constructie

Dit is een geliefde categorie hier in huis! Daan is echt gek op bouw en constructie speelgoed. De genomineerden in deze categorie zijn dit jaar het LEGO City Ruimteschip voor Verkenningsmissies in Mars (LEGO),  Gravitrax Power – Starter-Set Launch (Ravensburger) en de
Pinball Machine (Smartivity).

Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 Winnaars Vakjury - LEGO City Ruimteschip voor Verkenningsmissies in Mars

Categorie Buitenspeelgoed

Buitenspelen, dat hebben we met al het mooie weer van deze zomer veel kunnen doen! Wat heerlijk om een beetje nieuwe inspiratie te krijgen voor nieuw speelgoed met de genomineerden in de categorie buitenspeelgoed. Genomineerd in deze categorie zijn X-Shot Skins Last Stand Dart Blaster Graffiti (16 Darts) (Zuru), Les Papattes (Tactic) en De Dief (BS).

De X-Shot staat hier ondertussen op een verlanglijstje, dat was natuurlijk te verwachten! Persoonlijk vind ik Les Papattes er wel heel interessant uitzien, dat spel kende ik nog niet.

Categorie Duurzaamheid

Duurzaamheid is voor veel mensen al belangrijk en het wordt ook steeds belangrijker. We willen onze aarde natuurlijk nog graag meerdere generaties doorgeven. De genomineerden in deze categorie zijn Eco Create Decorate Your Room (Ravensburger), Ik leer Recyclen (Jumbo) en Wiltopia Dierenverzorgingscentrum (Playmobil).

Categorie Familiespellen

De donkere en nattere tijden komen er natuurlijk ook weer aan. Vervelend, maar ook de ideale tijd om samen lekker spelletjes te spelen! De genomineerde in de categorie familiespellen zijn Stella (Asmodee), Cross Clues (Geronimo Games) en Renature (Hot Games).

Categorie Familiespellen vanaf 10 jaar

Worden de kinderen al wat ouder? Dan mag er natuurlijk ook best een beetje meer uitdaging in spelletjes zitten. Ook voor de wat oudere kinderen zijn er drie leuke spellen genomineerd, namelijk Click! The Great Wall (Jolly Dutch), Kuddegedrag (Megableu) en Robin Hood (999 Games).

Categorie Kennersspellen

Ben jij een echte kenner? Dan zijn de spellen in de categorie Kennersspellen misschien wel wat voor jou. De genomineerden in deze categorie zijn Turning Tides (Never Be Boardgames), Libertalia (999 Games) en The Hunger (Geronimo Games).

Categorie Kidult

Kidult? Wat is dat nu weer hoor ik je denken… Of misschien ook niet, maar voor mijn was het nieuw. Kidult speelgoed is speelgoed voor volwassenen die zich kinderlijk gedragen. Ik zeg, kom maar door met die genomineerden, want ik denk dat het belangrijk is als we ons allemaal soms even lekker kind voelen. De genomineerden zijn Beedz Art – Frida Kahlo 5.000 (SES Creative), Botanische Collectie Orchidee (LEGO) en Rear Mirror Puzzel Verkeersdrukte (De Tombe).

Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 Winnaars Vakjury - Botanische Collectie Orchidee LEGO

Categorie Kinderspellen

Spelletjes spelen met de kinderen, ik ben daar dol op! De genomineerden in de categorie kinderspellen zijn Peek-A-Zoo (SmartGames), Dodo (999 Games) en Hoofd Bewaking (Identity Games).

Categorie Knutsel en creatief

Knutsel koningen en koninginnen opgelet, ook voor iedereen die lekker creatief is zijn er drie leuke genomineerden! Dit zijn geworden de Doctor Squish Squishy Maker (BOTI), Origami 3D – Peacock (Selecta) en LEGO Dots – Eenhoorn Creatieve Gezinsset (LEGO). Zo’n squishy maken lijkt mij zo leuk om te doen! Dat gevoel altijd als je dat soort dingen vast houdt, heerlijk…

Categorie Peuter

Natuurlijk mag een categorie voor de peuters niet ontbreken! Ook in deze categorie zijn weer drie hele leuke genomineerden bekend gemaakt. Genomineerd in de categorie peuter zijn Little Stars – Badfontein met licht (Toi-Toys), My First Wobbly Cars (SmartMax) en Play-Doh Super Colorfull Café Speelset (Hasbro).

Categorie Pluche

Veel kinderen zijn dol op pluche en dat kan ik mij heel goed voorstellen. Het is niet alleen leuk om mee te spelen, maar natuurlijk ook om even lekker mee te knuffelen! De genomineerden in de categorie pluche zijn Magic Mixies Magische Ketel met echte mist (Spectron), Rainbocorns Puppycorn Rescue Surprise (Zuru) en Woezel en Pip Buurpoes lopend en pratend (Van der Meulen). Och, wat is die buurpoes een schatje!

Categorie Poppen

Poppenliefhebbers, opgelet! Natuurlijk zijn er ook voor jullie drie hele leuke soorten speelgoed genomineerd. De genomineerden in de categorie poppen zijn Cry Babies Dressy Coney Huilpop (Spectron), Gabby’s Magische Poppenhuis (Spinmaster) en L.O.L. Surprise! OMG Fashion Show Style Edition – Missy Frost (MGA).

Categorie Voertuigen

Max is natuurlijk helemaal hip en veel kinderen zijn net zo enthousiast over het racen als hun ouders! Speciaal voor alle voertuigen fans zijn er ook genomineerden in de categorie voertuigen. De genomineerden zijn Maisto Tech RC Red Bull RB15 #33 Max Verstappen Formule 1 (De Tombe) en Exost RC Rhino Wave Amfibie Monstertruck (Spectron).

Categori Wetenschap en educatie STEAM

Kleine (en grote) wetenschappers, deze categorie is speciaal voor jullie! Wat leuk is het om nieuwe dingen te ontdekken hè! De genomineerden in de categorie wetenschap en educatie zijn Het Verhaal Van Koning Schaak (Megableu), Elektronisch Lab (Clementoni) en Mijn Interactieve Video Microscoop (Vtech). De laatste twee vindt Daan helemaal geweldig! Hij is op dit vlak zijn leeftijd best een stukje vooruit, wat komt doordat hij het oprecht allemaal super interessant vindt! Zo leuk om te zien!

Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 Winnaars Vakjury - Elektronisch Lab

Aanmoedingsprijs 2022

De aanmoedigingsprijs is nieuw dit jaar en is deze eerste keer gewonnen door de Belgische Maxime van 11 jaar oud, die het rekenspel MaXimaal ontwikkelde.

Stem op jouw favoriete speelgoed!

Het is trouwens niet alleen de vakjury die bepaalt welk speelgoed de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 wint! Het publiek, jij dus, mag ook stemmen op de publieksfavorieten. Je kan je stem uitbrengen via www.speelgoedvanhetjaar.nl. Zo bepaal jij wie de publieksprijs ontvangt en je maakt ook nog eens kans op een mooi spellen- en speelgoedpakket! Stemmen kan vanaf nu t/m 28 oktober 2021. Op 8 november 2022 worden de winnaars bekend gemaakt!

Wat staat er op jou verlanglijstje van de vakjury winnaars van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022?

Daan heeft de X-Shot, de Gravitrax Power – Starter-Set Launch, Elektronisch Lab en Mijn Interactieve Video Microscoop op zijn lijstje gezet. Zo leuk om dit soort dingen met hem door te nemen, zo zie ik ook goed wat hij echt leuk vindt! In het kader van Kidult staat de Botanische Collectie Orchidee van Lego op mijn verlanglijstje, al vind ik de Beedz Art – Frida Kahlo 5.000 er ook wel heel tof uitzien.

Volg Happinessfromme ook op Facebook, Instagram & Pinterest en blijf op de hoogte van o.a. de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates & nog veel meer leuks…

Bron (uitgelichte) afbeelding(en);Persbericht Mediatornado

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.