Ouderschap

Zwanger? 8 dingen die je moet regelen voordat de baby er is!

Als je zwanger bent, dan kan je je geluk waarschijnlijk niet op! Maar naast het (hopelijk) genieten van je zwangerschap zijn er ook dingen die je moet regelen voordat de baby er is. In deze blog vind je een lijstje met dingen die je sowieso geregeld moet hebben.

Wat moet je regelen voordat de baby er is?

Er zijn dus een aantal dingen die je al geregeld “moet” hebben voordat de baby er is. Dingen waar je misschien nog niet bij stil gestaan hebt. Daarom bespreek ik er een aantal in deze blog, misschien heb je er iets aan!

Je werkgever inlichten

Wanneer je zwanger bent heb je recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Dit verlof moet je minimaal drie weken van tevoren aanvragen. Voor je bevalling heb je recht op minimaal vier weken en maximaal zes weken verlof. Je moet je verlof dus zeven tot negen weken voor je bevalling aanvragen. Toch is het aan te raden om je zwangerschap al veel eerder bekend te maken. Tijdens je zwangerschap heb je namelijk recht op wettelijke bescherming (op het gebied van tillen, werktijden en het werken met gevaarlijke stoffen). Om alles goed te kunnen regelen moet je een zwangerschapsverklaring hebben, hierop staat je uitgerekende datum en je krijg hem van je gynaecoloog of verloskundige.

Kraamzorg regelen!

Als je zwanger bent dan moet je zorgen dat je op tijd de kraamzorg hebt geregeld. In een eerdere blog heb ik hier al aandacht aan besteed en ik verwijs je dan ook graag naar deze blog door.

Kraamzorg, wat moet je weten en regelen?

De ongeboren vrucht erkennen

Als je niet getrouwd bent met je partner, maar als jullie wel willen dat het kindje de achternaam van de vader krijgt, dan moeten jullie al tijdens de zwangerschap langs de gemeente zodat de vader de ongeboren vrucht kan erkennen. Neem allebei jullie legitimatiebewijs mee. soms kan het zo zijn dat je er zelf echt niet bij aanwezig kan zijn, in dat geval is het zaak dat je je partner schriftelijke toestemming geeft. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt dan een akte van erkenning op. Als je dit niet tijdens de zwangerschap al geregeld hebt, dan kan je dit nog tijdens de geboorte aangifte regelen of op een later tijdstip. Ondanks deze mogelijkheid wordt het echt aangeraden om het al tijdens de zwangerschap te regelen. Dit geeft zeker voor jezelf ook een rustig gevoel.

Kinderopvang regelen

Het klinkt misschien een beetje raar, maar het is belangrijk dat je al tijdens je zwangerschap de kinderopvang regelt. Gaat familie oppassen, of gaat je kindje straks naar het kinderdagverblijf of misschien wel naar de gastouder? Dit zijn dingen waar je echt over na moet denken. Kinderdagverblijven en gastouders kunnen soms lange wachtlijsten hebben, op tijd inschrijven is dus handig. Je hebt dan ook nog even rustig de tijd om verschillende kinderdagverblijven of gastouders te bezoeken. Check je ook direct even hoe het zit met je recht op kinderopvangtoeslag?

Een naam kiezen

Misschien wel het leukste, maar ook wel heel moeilijk, is het kiezen van een naam voor kindje. Welke naam wil je je kindje geven? Krijg je kindje één of meerdere voornamen en ga je je kindje ook vernoemen? Allemaal dingen waar je over na moet denken, want je kindje zit de rest van zijn leven aan zijn naam vast. Gelukkig zijn er een heleboel boeken met namen te vinden en kan je ook op internet volop inspiratie op doen. Nog even een tip, check altijd even of de initialen geen rare combinaties opleveren.

Geboortekaartje uitzoeken

De keuze in geboortekaartjes is reuze! Je kunt je kaartje zelf online ontwerpen en dan ook online versturen, of je besteld fysieke exemplaren. Ook zijn er bij drukkers vaak boeken te leen met daarin geboortekaartjes, je kunt dan goed het materieel voelen en ze ook echt bekijken. Dit kan trouwens online ook vaak wel, je vraagt dan van het ontworpen exemplaar een proefdruk aan. Met een proefdruk kan je goed bekijken of het kaartje aan al je wensen voldoet. Als je zorgt dat je alles al klaar hebt, dan hoef je na de geboorte alleen nog maar de naam door te geven en de lengte en het gewicht. Even een tip, bestel iets meer geboortekaartjes dan dat je nodig hebt, ze zijn namelijk ook erg leuk voor in een geboortelijst, baby album of kraambezoekboek.

Ziektekosten verzekering regelen

Direct vanaf de geboorte van je baby moet hij ook verzekerd zijn. Dit kan je in de meeste gevallen heel makkelijk online regelen. Je schrijft de baby bij op één van de polissen van de ouders. Als je niet zeker weet hoe het werkt bij jou zorgverzekeraar, neem dan voor de bevalling even contact met ze op om te informeren. Regel dit zo snel mogelijk na de bevalling, maar in ieder geval binnen de gestelde termijn (die je bij je verzekeraar op kunt vragen).

Een geboorteplan maken

Een bevallingsplan of geboorteplan zijn twee namen voor precies hetzelfde plan. Het is een uitgeschreven plan waarin je jouw wensen zet voor je bevalling. Een bevallingsplan of geboorteplan is de beste manier om ervoor te zorgen dat je bevalling volgens je eigen wensen verloopt. Ook hier heb ik al een keer aandacht aan besteed op de blog, dus ik verwijs je daar graag naar door.

Wat is een bevallingsplan of geboorteplan?

Mis jij nog iets in deze lijst? Vast wel, want er zijn zoveel dingen die je moet regelen! Heb je iets dat nu ontbreekt, maar er echt in moet? Laat dan vooral even een reactie achter!


Volg jij Happinessfromme al op Facebook, Instagram, Bloglovin of Pinterest?

Deze blog is tot stand gekomen d.m.v. affiliate link(s).
Bron uitgelichte afbeelding; Canva


 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.